Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τι είναι freeday? Να πάω?



ΚΑΝΟΝΕΣ FREEDAY


Τι είναι freeday? Να πάω?

Γενικά το freeday είναι μια ΒΟΛΤΑ κάθε Παρασκευή 22.00 που ξεκινά από το Θησείο και έχει προορισμό.....κάποιο άλλο σημείο εντός Αττικής. Αν δεν έχεις τι να κάνεις εκείνο το βράδυ, πήρες ποδήλατο και θες να πας μια βόλτα με άλλους ποδηλάτες, θες να κοινωνικοποιηθείς ή ψάχνεις ευκαιρία για να γυμναστείς το βράδυ αντί να τρέχεις σε γυμναστήριο είναι μια καλή ευκαιρία η βόλτα αυτή. Αν τώρα θες να κάνεις πολλά χιλιόμετρα, να πας με ταχύτητα πάνω από 10χλμ/ωρα, βιάζεσαι να πέσεις για ύπνο το βράδυ ή έχεις το σούπερ ντουπερ ποδήλατο που χρυσοπλήρωσες και δε θες να το γραντζουνισεις, τότε ξέχνα το. Αξίζει να αναφερθούν οι «συλλεκτικές» ή must ride βόλτες όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα, απόκριες, το tour de Athens που είναι θεματικές και έχουν παράλληλα δρώμενα. Όμως υπάρχουν και απαράδεκτα περιστατικά ή καταστάσεις όπως το κλείσιμο ολόκληρων λεωφόρων με 3 λωρίδες στην ίδια κατεύθυνση (γιατί?), η λεκτική (που μερικές φορές φτάνει στη χειροδικία) αντιπαράθεση με πεζούς ή οδηγούς, οι «διαταγές» σε άλλους ποδηλάτες αλλά και η απουσία απαραίτητων για μια διαδρομή αναλώσιμων για το ποδήλατο (σαμπρέλα /τρόμπα /Φώτα) από ποδηλάτες! Όμως δε πρέπει να λησμονηθεί ότι έγινε πλέον θεσμός που μετράει χρόνια και αριθμεί εκατοντάδες ποδηλάτες (όταν ξεκίνησε ήταν μερικές....πεντάδες) και ώθησε πάρα πολύ αυτό που αποκαλούμε αστική ποδηλασία.....

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ύπνος και ποδηλασία

Ο ύπνος είναι μια παράμετρος σημαντική όχι μόνο για τη ποδηλασία αλλά και για την υγεία μας γενικότερα. Όσον αφορά στην υγειά, ο ύπνος τρέφει τα αγγεία με ορμόνες που καταπολεμούν τη γήρανση των ιστών, αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της όρεξης, για να τρώμε φυσιολογικά την ημέρα και τελος είναι ο μηχανισμός που επιστρατεύει μια πανστρατιά από Τ-κύτταρα, για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των άλλων λοιμώξεων.
Στη ποδηλασία αλλά και στην άθληση γενικότερα παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε αποκατάσταση καρδιάς. Όταν ένας ασκούμενος υποβάλλεται σε άσκηση (έντονη η μη) ανάλογα με τη κατάσταση του οργανισμού του μπορεί η καρδιά του να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς γρηγορότερα ή πιο αργά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η καλή φυσική κατάσταση παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αποκατάσταση. Ωστόσο ο ύπνος βοηθά και αυτός εξίσου. Μελέτες του αμερικάνικου υπουργείου υγείας υπέδειξαν ως αναγκαίο χρόνο ύπνου για το άτομο τις 5ωρες καθημερινά με φυσιολογικό χρόνο τις 5 ως 8 ώρες. Συγκεκριμένα μετά τις αναγκαίες 5 πρώτες ώρες αφού ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται και αρχειοθετεί τη μνήμη του κατόπιν συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των νευρικών συνάψεων.
Δεν είναι δηλαδή τυχαίο που πριν μια μεγάλη βόλτα ή ένα αγώνα ποδηλασίας θα πρέπει να κοιμόμαστε καλά (τουλάχιστον 8ωρο) ή γιατί οι αθλητές επιπέδου σπάνια ξενυχτάνε.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πως ποδηλατώ σε δυνατό άνεμο?

Πρόσφατα άρχισα να ποδηλατώ στην αγαπημένη Εύβοια (και πάλι). Το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι δυνατοί άνεμοι ακόμα και αν στη στάθμη της θάλασσας δεν έχει καθόλου αέρα. Πως ποδηλατούμε όταν ξαφνικά ή όταν πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα μας έχει αέρα?

Υπάρχουν πολλά «μυστικά» που μπορούν να μας βοηθήσουν:
-Αλλάζουμε στάση πάνω στο ποδήλατο. Για την ακρίβεια προσπαθούμε να σκύψουμε προς το τιμόνι να γίνουμε δηλαδή πιο αεροδυναμικοί. Σκύβοντας, η αεροδυναμική αντίσταση είναι μικρότερη και έτσι η έκθεση μας στον άνεμο είναι μικρότερη.
-Κουμπώνουμε / σφίγγουμε τα ρούχα μας. Προσπαθούμε και πάλι να μειώσουμε την αεροδυναμική αντίσταση. Αν έχουμε φερμουάρ στη μπλούζα μας το κλείνουμε ενώ γενικά προσπαθούμε να «κολλήσουμε» τα ρούχα μας πάνω στο σώμα μας.
-Κολλάμε στο μπροστινό ποδηλάτη ή σε κάποιο όχημα. Αν είμαστε ποδηλάτες τουλάχιστον οι πίσω από το μπροστινό  αποφεύγουν την έκθεση στον άνεμο γι’αυτο μια καλή συμβουλή όταν είμαστε ποδηλάτες σε σχηματισμό είναι ο εμπειρότερος ή ο πιο δυνατός ποδηλάτης να είναι μπροστά. Εύλογο είναι όταν βρούμε ένα όχημα να κολλήσουμε πίσω του για να αποφύγουμε τον αέρα.
-Δίνουμε σημασία στις πινακίδες. Οι πινακίδες με τη προειδοποίηση για δυνατούς ανέμους σε μια περιοχή δεν έχουν μπει τυχαία. Ακόμα και αν μερικά μέτρα πριν από εκεί δεν έχει καθόλου ένταση ο άνεμος είναι πιθανό να συναντήσουμε ξαφνικά μεγάλης έντασης άνεμο. Επιπλέον κοιτάζουμε μπροστά για ενδείξεις ανέμου όπως φύλλα, δέντρα σκόνη που μπορούν να μας προετοιμάσουν για τις αλλαγές στις συνθήκες.

Υπάρχει κίνδυνος από τους παλμογράφους?

Και όμως ΝΑΙ!!
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστήμιου University of St. Thomas in St. Paul, Minnesota υπάρχει μια απόκλιση 10 με 12 παλμούς ανά λεπτό σε σχέση με το παλμογράφο μας! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο παλμογράφος να δείχνει 170 παλμούς αλλά ο πραγματικός αριθμός να είναι 180. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 16 τριαθλητων και μάλιστα προτείνεται η χρήση και η μελέτη των powermeters δηλαδή βατομετρων για τη πραγματική δημιουργία προπονητικου πλάνου. Από την άλλη μια συμβουλή που απευθύνεται σε όλους μας, είναι ότι οι παλμογράφοι μας δείχνουν μια ένδειξη και δε θα πρέπει να υιοθετούμε τις μετρήσεις τους....