Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Βασικές συμβουλές αγοράς ποδηλάτου

Μιας και το τελευταίο καιρό η ποδηλασία έχει γίνει μόδα στη χώρα μας για πολλούς λόγους (οικονομία, άθληση, κοινωνικοποίηση) είναι ανάγκη να δοθούν συμβουλές για αγορά ποδηλάτου.
Το πρώτο που θα εξετάσει ένας αγοραστής είναι να το μέγεθος του! Και όμως, όλα τα μοντέλα ποδηλατών έχουν νούμερα (σκελετών) όπως για παράδειγμα τα ρούχα. Ανάλογα με το ύψος μας και το μήκος ποδιών καθορίζεται και το μέγεθος. Καλό είναι ανάλογα με τη μάρκα να μπούμε στο website της και να δούμε τους ειδικούς πίνακες μεγέθους που υπάρχουν εκεί.
Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι τα χρήματα που διαθέτουμε για την αγορά ποδηλάτου. Προσοχή, το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την αγορά εξοπλισμού ή αξεσουάρ(κράνους, κλειδαριάς, Φώτα κοκ) για να μη ξεφύγουμε από το προϋπολογισμό μας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί το σφάλμα που κάνει η πλειοψηφία όσων θέλουν να αγοράσουν ποδήλατο: να αγοράζουν ένα ακριβό ποδήλατο ή ακόμα χειρότερα ένα ακατάλληλο ποδήλατο σε σχέση με τις ανάγκες τους. Θα πρέπει ο αγοραστής να έχει στο μυαλό του τι είδους διαδρομές θα κάνει (άσφαλτος->κούρσα, όλα τα εδάφη->ΜΤΒ, άσφαλτος και δασικοί δρόμοι->trekking πόλη->σπαστό). Επιπλέον δε θα πρέπει να παρασυρθεί από το μάρκετινγκ για να αγοράσει ακριβό ποδήλατο ιδίως αν αυτό θα είναι το πρώτο που αγοράζει γιατί παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ο αγοραστής τελικά να μη συνεχίζει μετά από λίγο καιρό τη ποδηλασία, να στρέφεται σε άλλου είδους διαδρομές (π.χ από τα μονοπάτια στους δρόμους) με αρνητικές συνέπειες (για τη τσέπη του).
Ένα τέλος σημαντικό στοιχείο είναι το δίλημμα που έχουν αρκετοί σχετικά με την αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου ποδηλάτου. Από τη μια το καινούργιο ποδήλατο προσφέρει στον αγοραστή σιγουριά (εγγύηση, απόδειξη αγοράς και ίσως δωρεάν υπηρεσίες) από την άλλη ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο μπορεί να έχει καλύτερο εξοπλισμό (ανταλλακτικά, πλαίσιο, τροχοί κοκ) σε σχέση με τη τιμή του όμως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τη προηγούμενη χρήση του (πλην του ιδιοκτήτη) ενώ σπάνια υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση. Παράλληλα αν σκεφτόμαστε την αγορά μεταχειρισμένου ποδηλάτου θα πρέπει να ζητάμε τα χαρτιά που το συνοδεύουν ή έστω κάποια απόδειξη για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων (να είναι προϊών κλοπής!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου