Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πως ποδηλατώ σε δυνατό άνεμο?

Πρόσφατα άρχισα να ποδηλατώ στην αγαπημένη Εύβοια (και πάλι). Το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι δυνατοί άνεμοι ακόμα και αν στη στάθμη της θάλασσας δεν έχει καθόλου αέρα. Πως ποδηλατούμε όταν ξαφνικά ή όταν πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα μας έχει αέρα?

Υπάρχουν πολλά «μυστικά» που μπορούν να μας βοηθήσουν:
-Αλλάζουμε στάση πάνω στο ποδήλατο. Για την ακρίβεια προσπαθούμε να σκύψουμε προς το τιμόνι να γίνουμε δηλαδή πιο αεροδυναμικοί. Σκύβοντας, η αεροδυναμική αντίσταση είναι μικρότερη και έτσι η έκθεση μας στον άνεμο είναι μικρότερη.
-Κουμπώνουμε / σφίγγουμε τα ρούχα μας. Προσπαθούμε και πάλι να μειώσουμε την αεροδυναμική αντίσταση. Αν έχουμε φερμουάρ στη μπλούζα μας το κλείνουμε ενώ γενικά προσπαθούμε να «κολλήσουμε» τα ρούχα μας πάνω στο σώμα μας.
-Κολλάμε στο μπροστινό ποδηλάτη ή σε κάποιο όχημα. Αν είμαστε ποδηλάτες τουλάχιστον οι πίσω από το μπροστινό  αποφεύγουν την έκθεση στον άνεμο γι’αυτο μια καλή συμβουλή όταν είμαστε ποδηλάτες σε σχηματισμό είναι ο εμπειρότερος ή ο πιο δυνατός ποδηλάτης να είναι μπροστά. Εύλογο είναι όταν βρούμε ένα όχημα να κολλήσουμε πίσω του για να αποφύγουμε τον αέρα.
-Δίνουμε σημασία στις πινακίδες. Οι πινακίδες με τη προειδοποίηση για δυνατούς ανέμους σε μια περιοχή δεν έχουν μπει τυχαία. Ακόμα και αν μερικά μέτρα πριν από εκεί δεν έχει καθόλου ένταση ο άνεμος είναι πιθανό να συναντήσουμε ξαφνικά μεγάλης έντασης άνεμο. Επιπλέον κοιτάζουμε μπροστά για ενδείξεις ανέμου όπως φύλλα, δέντρα σκόνη που μπορούν να μας προετοιμάσουν για τις αλλαγές στις συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου