Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ύπνος και ποδηλασία

Ο ύπνος είναι μια παράμετρος σημαντική όχι μόνο για τη ποδηλασία αλλά και για την υγεία μας γενικότερα. Όσον αφορά στην υγειά, ο ύπνος τρέφει τα αγγεία με ορμόνες που καταπολεμούν τη γήρανση των ιστών, αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της όρεξης, για να τρώμε φυσιολογικά την ημέρα και τελος είναι ο μηχανισμός που επιστρατεύει μια πανστρατιά από Τ-κύτταρα, για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των άλλων λοιμώξεων.
Στη ποδηλασία αλλά και στην άθληση γενικότερα παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε αποκατάσταση καρδιάς. Όταν ένας ασκούμενος υποβάλλεται σε άσκηση (έντονη η μη) ανάλογα με τη κατάσταση του οργανισμού του μπορεί η καρδιά του να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς γρηγορότερα ή πιο αργά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η καλή φυσική κατάσταση παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αποκατάσταση. Ωστόσο ο ύπνος βοηθά και αυτός εξίσου. Μελέτες του αμερικάνικου υπουργείου υγείας υπέδειξαν ως αναγκαίο χρόνο ύπνου για το άτομο τις 5ωρες καθημερινά με φυσιολογικό χρόνο τις 5 ως 8 ώρες. Συγκεκριμένα μετά τις αναγκαίες 5 πρώτες ώρες αφού ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται και αρχειοθετεί τη μνήμη του κατόπιν συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των νευρικών συνάψεων.
Δεν είναι δηλαδή τυχαίο που πριν μια μεγάλη βόλτα ή ένα αγώνα ποδηλασίας θα πρέπει να κοιμόμαστε καλά (τουλάχιστον 8ωρο) ή γιατί οι αθλητές επιπέδου σπάνια ξενυχτάνε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου