Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ποδηλασία και πάχος

Όταν πριν μερικούς μήνες άρχισα να κάνω ποδήλατο στην Ελλάδα ήμουν πάνω από 100kgr με ύψος 191cm. Τα κιλά έπεφταν αλλά όχι σημαντικά, άντε 1 κιλό κάθε 40 μέρες. Τότε έβγαινα με το ποδήλατο κάθε σαββατοκύριακο αλλά μεγάλες διαδρομές (50χλμ) και καθημερινά σχεδόν μικρές αποστάσεις 1-2 χλμ για ψώνια, βόλτες. Όταν με είδε ο προπονητής κατάλαβε ότι έπρεπε να χάσω κιλά. Και όντως έχασα. Πως?
Η βασική ιδέα είναι να αυξήσεις τη ποδηλασία και άσκηση ενώ παράλληλα ελαττώνεις τη διατροφή. Έκοψα τοστακια, άρχισα να τρώω όσπρια (3-4 φορές την εβδομάδα), ελάττωσα το κρέας (1-2 φορές την εβδομάδα) και βέβαια νερό, πολύ νερό. Ένα κόλπο που έμαθα μέσα από ένα βίντεο είναι να τρως σε μικρότερα πιάτα. Αν έχεις μικρότερης διαμέτρου πιάτο προφανώς θα βάλεις μικρότερη ποσότητα προς κατανάλωση. Άλλο ένα κόλπο είναι να κόψεις σοκολάτες γκοφρέτες, πάστες και να τρως ψωμί με μέλι, μπάρες δημητριακών (όταν τις έμαθα βρέθηκα μπροστά σε ένα γευστικό παράδεισο)και αποξηραμένα φρούτα. Αυτό που πραγματικά εμένα με βοήθησε και εκτίναξε τη μείωση κιλών ήταν η δημιουργία ημερολογίου διατροφής. Τι είναι αυτό? Δημιουργείς ένα αρχείο με τη καθημερινή σου διατροφή. Καταγράφεις το κύριο γεύμα και δίπλα προσθέτεις ότι άλλο έφαγες. Το χωρίζεις ανά εβδομάδα. Με το τρόπο αυτό συγκρίνεις ενώ καταγράφεις και τυχόν ...αμαρτίες!
Καλό είναι να σε παρακολουθεί ειδικός και να κάνεις περιοδικά κάποιες ιατρικές εξετάσεις διότι αν ακούς το κάθε άσχετο (στην Ελλάδα ζούμε όλοι τα ξέρουμε όλα) μπορεί να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Στόχος κάθε ποδηλάτη είναι να πιάσει τα ελάχιστα δυνατά όρια του παραπάνω πίνακα για να μπορεί να θεωρείται ότι έχει καλή φυσική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου